Anne eli değmiş mums kahvaltısı
Menüyü oluştururken şefim Gigi’yle en anlaşamadığımız nokta kahvaltı oldu. Bir İtalyan olan Gigi’yegöre kahvaltı, kruvasan ve kahveden ibaret, bir Türk olan bana göreyse kahvaltı herşey. Bana katılacağınıza eminim :). Konu kahvaltı olunca seçenekler sınırsız ve elimde olsa hepsini menüye koyarım; ancak kahvaltının menümüzün sadece bir kısmını oluşturduğunu hatırlayarak sadece favorilerimle kendimi sınırlamak durumunda kaldım. Serpme kahvaltımızda İzmirli anneannemin çok sevdiğim lorlu biberi var; normalde mutfak ekibi hazırlıyor fakat bazen annem dayanamayıp bir kavanoz da o yapıyor. Sucuk Namlı’dan geliyor, kendi özel acısız sucukları. Acuka ve mevsimine göre değişen reçellerimiz ev yapımı. Antakya kırma zeytinimiz bence dünyanın en güzel zeytini. Kaymak Buffa Çiftliği’nin özel kaymağı ve resmen ağızda eriyor. Kars kaşarı, sevgili dostumuz İlhan Koçulu’dan, simidimizse İstanbul’un bana göre en iyi simitçisi (şanslıyız ki komşumuz :)) Tarihi Galata Simitçisi’ne ait. Ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. 40 yıllık ekşi mayayla hazırlanıyor.
40 yıllık ekşi mayayı nereden buldunuz derseniz onu Gigi İtalya’dan getirdi. Maya deyip geçmeyin, iyi bakmazsanız hemen ölüveriyor.
Çok sinir bozucu. Neyse ki müthiş ekmekler yapan bir ekmek ustamız var, gözü gibi bakıyor mayaya. Pancake’imiz pofidik ve tadı kadar fotojenik oluşuyla da ön planda. Ben eski usül bayat ekmekten yumurtalı ekmekte ısrar ettim, Gigi ise brioche ekmeğine French toast dedi, kıramadım, onun istediği oldu. Sıcak yulaf lapası, İsveç’te
Noel Baba’nın yemeği olarak da bilinir. Noel gecesi çocuklar Noel Baba yesin diye bir kase sıcak yulaf lapası koyar masaya. Süt, esmer şeker ve tarçın ile yapılan yulaf lapası soğuk kış aylarında en basit ama lezzetli kahvaltı. Menüde hazırlamak anlamında en büyük baş ağrısı eggs benedict ve çılbır; daha önce kendiniz yapmayı denediyseniz ne demek istediğimi tahmin ediyorsunuzdur. Video’da yapılışını izlediğinizde bundan kolayı yok, gerçekte ise adeta bir mucize poşe yumurtayı tutturmak. Genelde sonuç, tencere içinde sümüğümsü sevimsiz bir görüntü ile acı sonuçlanır; ama biz sonunda olayı çözdük ve artık gururla eggs benedict ve çılbır sunabiliyoruz. Çılbır’ı bilmeyenlere açıklama; çılbır anadolu’da çok yapılan, poşe yumurta, sarımsaklı yoğurt, kruton ve pul biberli tereyağdan oluşan bir yemek. Ana özelliklerinden birisi yoğurtta bolca sarımsak olması ama müşterilerimizin çoğunu bu gerçeğin, hele sabah olunca, pek cezbetmeyeceğini düşünerek sarımsağı eklememeye karar verdik. Sorunsuz ve sinirleri bozmadan poşe yumurta pişirme ipuçları için lütfen mutfağımıza başvurunuz :).
Bir yanıt yazın